Ismerkedjünk meg a karnizmus fogalmával!

A világ kicsit bonyolultabb, mint az mi elsőre gondolnánk. Sok olyan idea létezik, amiről egészen addig fogalmunk sem lesz, amíg kicsit mélyebben bele nem vetjük magunkat a témába. Itt van mondjuk a karnizmus, amiről sokaknak fogalmuk sincs, mégis rendszeresen űzik. Ez lefordítva húsevést jelent.

Mi ezzel a gond? Ha elmélyedünk a „Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat és viseljük a teheneket?” könyv lapjain leírtakban, akkor nagyon gyorsan megvilágosodhatunk. Bár a legtöbben természetesnek veszik a karnizmus jelenlétét, de mégsem mindegy, hogy mit és milyen formában esznek. A házi kedvenceket senki sem tekinti tápláléknak, legalábbis országunkban, míg vannak olyan kultúrák, ahol a macskákat és kutyákat különlegesen finom csemegének tartanak.

Talán még ezzel sem lenne gond, ha emberségesen bánnánk az állatokkal. A legtöbben el sem tudják képzelni, hogy a karnizmus milyen barbár viselkedési módot von magával a nagyipari tenyésztésben. Érdemes lenne kicsit jobban elmélyedni a részletekben, kinyitni a szemünket, mert akkor biztosan sok minden más megvilágítást fog kapni.

Print Friendly, PDF & Email