Izomhúzódás kezelése gyógynövényes krémmel

Izomhúzódás esetén, az izom egy szokatlanul megerőltető, rossz mozdulat hatására összehúzódik és úgy is marad. Ráadásul a merev izom sokkal sérülékenyebb, úgyhogy fennáll az izomszakadás veszélye. Ez nagy fájdalommal jár, ezért az izomhúzódás kezelése rögtön meg kell kezdődjön, első lépésként pihentetéssel!

Jellegzetes tünete az izomhúzódásnak az izom kötöttsége, merevsége és gyulladása, ekkor érzékennyé, fájdalmassá válik nyomás hatására. Súlyosabb esetekben duzzanat is keletkezik a sérülés helyén. Az izomhúzódás kezelése során, a cél az izomszövet épségének megőrzése, valamint a mihamarabbi regeneráció elősegítése.

Soha nem szabad meghúzódott izommal továbbra is folytatni a testmozgást. A sérült izom jegelése, illetve befáslizása jó ötlet, mivel ezeknek az érösszehúzó hatása révén, csökken az érfalon keresztül a szövetek közé szivárgó folyadék mennyisége, ezzel pedig mérsékelve lesz a duzzanat és a feszítő érzés kialakulásának esélye.

Meleg borogatás is hatásos lehet, de keringésfokozó és izomlazító hatású kenőcsök használata egyaránt segíthet az izomhúzódás kezelése során. Olyan is előfordul, hogy valamiféle zúzódást szenvedünk el, ami bár ártalmatlan, de mégis fájdalmas jelenség. Ilyenkor a sérülés helye megduzzad, lilásra színeződik és minden érintésre érzékennyé válik.

Zúzódásra kaphatóak szintetikus úton előállított, nem szteroid gyulladáscsökkentő krémek, valamint gyógynövény alapú termékek egyaránt. Nyilvánvalóan az utóbbiak mellett tanácsos voksolni, ha a zúzódás kezelése házilag lesz kivitelezve. A zúzódásokra jellemző vérömleny felszívódását elősegítik a vadgesztenye kivonatot tartalmazó krémek.

A gyógynövényes készítmények, kombinált összetételük révén, egyszerre gyulladáscsökkentő, keringést élénkítő, a fájdalmas bőrfelületet kellemesen hűsítő, lazító, bőrápoló, a véraláfutás felszívódását elősegítő hatóanyagokat tartalmaznak. A zúzódásra alkalmazott legismertebb gyógynövények közé sorolandó a vadgesztenye, az árnika, a fekete nadálytő, az orvosi somkóró. Ezekkel hatásos lesz a zúzódás kezelése házilag.