Kerítés, csak a saját területünkre

keritesMinden építkezési elemnek megvan a maga rendeltetése. A kerítés az épületek köré vont védővonal, általában a behatolók megakadályozására építik, de ugyanakkor a telket a szomszédtól, illetve az utcától vagy közterülettől való elhatárolására is alkalmazzák.

Általában a kerítések a telkek határvonalán épülnek, de a jogszabály előírásai szerint, az feltétlenül a saját területünkön kell elhelyezkedjen. Amennyiben a kerítést a telek hátsó részére szánják építeni, azt a szomszédok közös megegyezése alapján, közös határvonalra lehet telepíteni.

A bejárati kaput vagy bármilyen nyílást úgy kell kialakítani, hogy azzal sem a közterületet, sem a szomszédokat ne zavarjuk. A kapuk kötelezően befelé nyíló vagy csúsztatott megoldásúak lehetnek, nem nyílhat a közterületre. Az utcafrontra telepítendő biztonsági elemek, mint szögesdrót vagy bármilyen más, a közterületet veszélyeztető elem, csak két méter magasságon felül telepíthető. A kerítés anyagától függetlenül, amennyiben az nem haladja meg a telekhatárt, nem szükséges építkezési engedély.