Kiadó lakás bérleti szerződése

Kiadó lakás bérleti szerződése

Manapság számos kiadó lakás található a különböző hirdetési portálokon és a közösségi oldalakon is. Annak, aki a lakóhelyétől távol vállal állást, kezdi meg tanulmányait, éppen csak kirepült a családi fészekből, költözni kényszerül vagy csak ideiglenesen keres szállást, remek lehetőség.

A kiadó lakások száma az utóbbi időben jelentősen megnőtt, az ingatlanárak emelkedése miatt mind többen voksolnak a lakásbérlésre.

kiado lakas

Amennyiben kiadó lakás keresésébe kezdünk, fontos mérlegelnünk néhány szempontot.

Lényeges az ingatlan elhelyezkedése és megközelíthetősége, felszereltsége, hogy bútorozott vagy bútorozatlan, továbbá a közös költség és a rezsi összege. Fontos továbbá azt is számba venni, hogy milyen távolságban található a munkahelyünk, a különböző intézmények, boltok, szolgáltatások és szórakozási lehetőségek, illetve vihetünk-e magunkkal háziállatot vagy sem. Az sem elhanyagolható tényező, hogy tömegközlekedéssel megközelíthető az ingatlan, esetleg a parkolás okoz-e gondot.

Kiadó lakást ingatlanközvetítőn keresztül is találhatunk.

Ő segít abban, hogy könnyen ráleljünk a számunkra megfelelő ingatlanra, a lehető legkedvezőbb feltételekkel. Sok időt és felesleges kört tud megspórolni a feleknek. Mind a bérbeadó, mind pedig a kiadó lakás után vágyók oldaláról keletkeznek ennek bizonyos költségei, hiszen az ingatlanügynökök a sikeres ügyletek után kapnak jutalékot.
Akár saját magunk találtunk rá a megfelelő lakásra, akár közvetítőn keresztül sikerül, néhány jogi kérdést mindenképpen szükséges rendezni. Ekkor jön képbe a bérleti szerződés fogalma.

Bérbeadási szerződés nélkül sehová nem szabad menni!

A bérbeadási szerződés nemcsak a bérbeadó, de a kiadó lakás után vágyók érdekeit is védi.

bérbeadási szerződés

A megszerkesztéséhez érdemes ügyvédhez fordulni, de közjegyző előtt is tehető nyilatkozat, ami ugyancsak jogi kötőerővel bír.
A kiadó lakás paramétereit, a kiadás feltételeit, illetve az ingatlant kivenni szándékozók és a bérbeadásra jogosultak körét a szerződés pontjai tartalmazzák, ezért mindkét félnek tisztában kell lenni a részletekkel. A szerződésben fel kell tüntetni a közüzemi díjak és a közös költség mértékét is, valamint azt, hogy milyen berendezéseket, bútorokat, gépeket tartalmaz az ingatlan. A szerződés garantálja, hogy ne lakoltathasson ki minket a bérbeadó, számára pedig biztosítékként szolgál arra, hogy fizetni fogjuk a bérleti díjat és rendeltetésszerűen fogjuk használni. Megakadályozza, hogy a felek részéről visszaélések történjenek a bérlés ideje alatt. Fontos, hogy írásban fektessünk le minden részletet, így esetleges vita esetén könnyen feloldható az ellentét. A szerződésben foglaltak jogi erejüknél fogva szerződésszegés esetén végrehajthatóak.

Ingatlan bérbeadás időtartama

Az ingatlan bérbeadás időtartamát és a felmondás módjait szintén a bérleti szerződés tartalmazza.

Az ingatlan bérbeadása történhet határozatlan vagy határozott időre.

ingatlan berbeadas

A határozott idejű lakásbérleti szerződés általában népszerűbb, mint a határozatlan, hiszen minden tekintetben kiszámíthatóbb és megbízhatóbb.

Ajánlatos mindig egy hosszabb, ám határozott időre megkötni a szerződést. A fent részletezettek mellett, fontos rendezni a kaució kérdését is, amit előre kell kifizetni és a felek közösen határozzák meg a mértékét. Általában a bérleti díj 1-3 havi összege. A kaució egyfajta biztosíték a bérbeadónak, amivel a bérlés megszűnését követően rendezi azokat a követeléseket, amelyeket a bérlő nem rendezett. Például a bérlő által okozott, de el nem ismert károkat tudja javítani vagy a be nem fizetett közüzemi számlákat tudja kiegyenlíteni.

hatarozott ideju lakasberleti szerzodes

Amennyiben nem áll fenn semmilyen követelés, a kaució a szerződés megszűnését követően teljes egészében visszajár a bérlőnek. Az időtartam lejártával a szerződés hatásköre azonnal megszűnik. A lejárta előtt pedig csak rendkívüli felmondással szüntethető meg. Ha mégis hosszabbítanák a bérleti időt, új szerződés megkötése szükséges.

Határozatlan idejű lakásbérleti szerződésre ritkább esetben kerül sor.

Előnye, hogy rugalmasságot biztosít a feleknek, annak minden előnyével és hátrányával együtt.

A határozatlan idejű lakásbérleti szerződés bármikor megszüntethető.

Léteznek kevert szerződések is, ilyenkor határozatlan idejű szerződés kerül megkötésre egy minimum időtáv meghatározásával. Ez a hibrid típus azért előnyös a feleknek, mert általa lehetőséget kapnak arra, hogy jobban megismerhessék egymást és ennek tudatában rendezzék a továbbiakat a jövőben. A tapasztalataiknak megfelelően meghosszabbíthatják a szerződést, változtathatnak rajta vagy teljesen megszüntethetik.

Kiadó lakás keresésbe fogni és aztán bérelni nem is olyan egyszerű

Nagyon sok jog és kötelezettség keletkezik mind a bérbeadó, mind pedig a bérlő oldaláról. Ezért ennyire fontos, hogy jogilag rendezett körülmények között történjenek az ingatlannal kapcsolatos tevékenységek. Kiadó lakás bérbe adása vagy bérlése esetén tehát feltétlenül szükséges lakásbérleti szerződést kötni, hiszen az mindkét félnek csak az előnyére válik és elkerülhetőek a jogi kellemetlenségek.