Olcsó eladó házak: milyen előnyeik vannak?

olcsó házak

Olcsó eladó házak érdeklik? Nem mindegy, mennyire költséghatékonyan ússza meg a dolgot?

Azt hihetnénk, hogy az azonnal beköltözhető, kiváló állapotban levő lakások és házak örvendenek a legnagyobb népszerűségnek. Sokan vannak azonban, akik kifejezetten az olcsó eladó házak után kutatnak. Ezek rendszerint felújításra szorulnak, ami jelentősen csökkenti a piaci értéküket. Ugyanakkor bennük van a lehetőség arra, hogy saját ízlésünk szerint alakítsuk és kihozzuk belőlük a legtöbbet.

 

Eladó ház olcsón: ha nem mindegy az ár

olcsó házak

Az aktuális gazdasági helyzetben mindenképpen figyelmet érdemelnek az ingatlanpiaci árak. A válság hatására várt jelentős árcsökkenés egyelőre elmaradni látszik. Bár az albérletárak nagymértékben csökkentek, de az eladó ingatlanok esetében ez még várat magára. Ennek ellenére sokan kifejezetten az ár alapján keresgélnek az online weboldalakon és az ingatlanértékesítéssel foglalkozó cégeknél.

 

A fővárosban vagy a megyei jogú városokban az eladó házak olcsón nem jellemzőek.

Ha mégis, akkor azok valószínűleg kevésbé népszerű környéken vannak, esetleg a méretük, minőségük hagy maga után némi kívánnivalót. Vidéken vagy a kisebb városokban viszont az eladó házak olcsón remek lehetőségeket tartogatnak magukban. A nagyvárosokhoz közeli települések nem véletlenül keresettek, hiszen a 10-15 kilométer nem számít távolságnak, pláne nem autóval. Ennek köszönhetően, egy csendesebb városban élhetőek a mindennapok, mégis kihasználhatóak a nagyváros közelségének minden előnye – akár az oktatás, akár a munka, akár a szórakozás terén.

 

Kitűnő választásnak bizonyulnak az olcsó eladó házak vidéken akkor, ha nem engedheti meg magának az akár dupla összegbe kerülő megyei jogú városi ingatlanokat, de nem pazarolná a pénzt albérletre sem.

A hitelintézetek által megkívánt önerő megléte már jelentős segítség lehet ahhoz, hogy akár hitelből sikerüljön fedezni a vásárlás költségeit.

 

Felújítás saját kézzel

 

Az olcsó eladó házak gyakran magukban rejtik a felújítás szükségességét. Lehetséges ez saját kézzel? Vagy milliókat rá kell még költeni az ingatlanra ahhoz, hogy kényelmesen élhető és esztétikus legyen?

Ezekkel a kérdésekkel gyakran szembesülnek az eladó családi házak piacán nézelődők. Ha kevesebb összeg áll rendelkezésre, akkor egyértelműen az olcsó eladó házak kerülnek szóba. Jó hír viszont, hogy a festést, mázolást komolyabb szakértelem nélkül is meg lehet oldani. Az interneten elérhető szakmai anyagok és videós információk segítségével a csempézés vagy például a laminált padló lerakása is kifogástalan végeredményt hozhat. Más a helyzet akkor, ha villanyszerelési, vízszerelési problémákkal szembesül, ilyenkor érdemes szakember segítségét kérni. Ha akad a családban egy „mindenes”, aki otthonosan mozog az ingatlanfelújításban, akkor kifejezetten szerencsésnek mondhatja magát. Tény viszont, hogy ellenkező esetben is számos feladat megoldható saját kézzel, a szakember munkadíját megspórolva.

 

Fókuszban a vidéki eladó családi házak

 

Amint a korábbiakban már szóltunk róla, vidéken jelentősen kedvezőbb áron lehet ingatlanhoz jutni.

Az olcsó eladó házak azonban nem jelentenek egyet azzal, hogy hosszadalmas korszerűsítési munkálatokra lenne szükség.

Kifoghatóak például olyan eladó családi házak, amelyektől családi okok miatt szeretnének a tulajdonosok mihamarabb megszabadulni. Ilyenkor nem érdemes túl sokáig gondolkodni. Bár az ingatlanvásárlás felelősségteljes, a jövőre anyagilag kiható döntés, de néha bátorságra is szükség van, hogy belevágjon az ember a dologba.

olcsó házak

Az ingatlanvásárlási trendek egyébként egyértelműen abba az irányba mutatnak, hogy a vidéki ingatlanok kerülnek fókuszba. A nagyvárosi nyüzsgés a karrierépítés, a fiatalkori szórakozási igények kapcsán kétségkívül előnyös lehet. Viszont, ha családalapításról, nyugodt körülményekről, vagy éppen korrekt áron elérhető ingatlanokról van szó, akkor a vidéki eladó házak olcsón elérhetőek.

 

Olcsó eladó házak befektetési céllal

 

A tapasztalatok szerint, az olcsó eladó házak akár befektetési céllal is kitűnő választásnak bizonyulnak. Az építőiparban tevékenykedők gyakran éppen ezért döntenek a felújításra szoruló ingatlanok mellett, hiszen a megfelelő szakértelem birtokában korrekt áron felújíthatóak majd értékesíthetőek ezek az olcsó eladó házak. Hasonlóképp jó döntés lehet az albérletbe történő kiadás, ami folyamatosan érkező bevételt biztosít, akár évtizedeken keresztül. Ilyenkor azonban nagyon fontos, hogy a megfelelő szerződéssel kerüljön kiadásra az ingatlan, ezzel a tulajdonosi érdekek is védelemben részesülnek.

 

Az olcsó eladó házak nem jelentenek egyet azzal, hogy élhetetlen, régi építésű, komoly gondokkal bíró ingatlant sikerül csupán elérni. Számos tényező szerepet játszhat abban, hogy milyen árképzéssel kerülnek az eladó családi házak a piacra.

 

Ingatlanvásárlási céllal érdemes átgondolni, hogy mennyire fér bele a felújításra szoruló ingatlan. Nem elvetendő lehetőség az sem, hogy az olcsó eladó házak minőségi kivitelezéssel, akár azonnali beköltözhetőséggel állnak rendelkezésre.