A turbó hiba megelőzésének trükkjei

Gépkocsi vásárlás előtt meg kell határoznia, hogy mit vár el a járműtől, még azelőtt, hogy vezetné. A Mazda 6 turbo változata népszerű a vásárlók között, hiszen megadja mindazt, amire egy nyomatékot kedvelő ember vágyhat. Igazi löketet ad a vezetésben és nem kell vacakolni azzal, ha előzni szeretne.

Autópályán nagyon hasznos, hiszen hamar gyorsul általa az autó, továbbá sokkal inkább tudja tartani a kért sebességet, ha van turbó is a motor megsegítésére. A turbó teljes összhangban kell tudjon dolgozni a motorral.

Vagyis az általa kibocsájtott kipufogógáz felhasználásával felpörgeti a turbó lapátjait, amely ezt a plusz levegőt az égéstérbe tereli. Ekkor a motor több üzemanyagot képes adott idő alatt elégetni, és ez által a teljesítményt érezhetően megnövelni. Csodálatos összhang ez, amely mikrométer pontossággal kell tudjon működni.

Ezt a fajta pontosságot szeretik a Mazda 6 turbo variánsának használói. Olyan szintű gépet kap így a vásárló, amelyben a turbó, mint kulcsfontosságú elem, nélkülözhetetlennek tűnik. Főleg akkor érződik ez a hiányosság, ha a turbó hiba miatt a szervizbe kerül.

Az autószerelők és a turbó szakértők szerint a turbófeltöltők meghibásodásáért nagyon nagy százalékban a sofőrök vagy a környezet a felelős. Ez azt jelenti, hogy ha kellő figyelemmel kezeli a turbót az autójában, akkor kicsi az esélye annak, hogy turbó hiba lépjen fel. Mire kell figyelnie a leginkább?

Először is arra, hogy prémium minőségű üzemanyagot használjon és ne töltse tele olcsó vackokkal a gépet! Az üzemanyagban található szennyeződések kénytelen-kelletlen bekerülnek a turbó levegőjébe, amelyek szinte rögtön megtapadnak. Továbbá használnia kell hosszabb utakra is az autót, még akkor is, ha csak városi furikázásra szánta.

Ez nagyon fontos, hiszen e nélkül a turbó nem szellőzhet kellőképpen és ez letapadásokhoz és akár geometriai károsodáshoz is vezet előbb-utóbb. Ha turbó hiba jeleit észleli, akkor csak hozzáértő kezekbe adja a szervizelés lehetőségét, mivel annak ellenére, hogy sokan állítják magukról, mégsem képesek szakszerűen bánni egy olyan érzékeny alkatrésszel, mint a turbó!