Albérlet árak Budapest: milyen tendenciák figyelhetőek meg jelenleg?

albérlet árak Budapest

Budapest évek óta nagy népszerűségnek örvend akár az oktatás, akár a munkavállalás területén. Ez igencsak meglátszik, ha megnézzük az albérlet árak Budapestet a keresőben.

Nemcsak a felsőoktatási intézmények színvonala, vagy a vidékinél magasabb munkabérek szólnak a főváros mellett, hanem az ott elérhető szórakozási lehetőségek, programok is. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a világban zajló események, a pandémia és a gazdasági válság a budapesti albérletek kínálatára és az árak alakulására is jelentős hatással voltak.

 

Online oktatás, felszabaduló albérletek Budapesten 

albérlet árak Budapest

 

A felsőoktatásban hónapok óta tartó online oktatás hatására sokan feleslegesnek tartották az albérlet fenntartását és inkább a szülői házban tartózkodást választották- ezzel jelentős összegeket megspórolva.

Ennek azonban az a következménye, hogy jelentős számban felszabadultak a kiadó albérletek Budapesten.

Ahol pedig a kínálat növekszik, ott egyértelműen megtapasztalható az árverseny elindulása. Aki szeretné kiadni az albérletét és nem veszítene azzal havonta akár százezreket, az kénytelen csökkenteni az árat, ha piacképes szeretne maradni. Nem véletlen, hogy a korábbiaknál jelentősen olcsóbban elérhetőek a budapesti albérletek. Ez a tendencia egyébként a megyei jogú városokban is tapasztalható. Míg korábban egy klasszikus panellakásért akár 120 ezer Forintot is ki kellett fizetni, addig napjainkban már 85-90 ezerért felújított megoldásokat kaphatunk.

 

A fővárosi munkavállalás még mindig népszerű 

 

Bár a felsőoktatásban a személyes jelenlét gyakran nem volt követelmény az elmúlt évben, addig a munkavállalás terén éppen ellenkező trend figyelhető meg. A diákok elvándoroltak a fővárosból, viszont a munkavállalók egyre nagyobb számban döntenek a fővárosi lehetőségek mellett. Budapesten már csak méretéből adódóan is többféle lehetőség áll rendelkezésre, így a megélhetést keresők átmeneti vagy végleges jelleggel, előszeretettel döntenek a budapesti albérletek mellett.

albérlet árak Budapest (1)

Albérlet árak Budapest: csökkenő áron kiváló minőség 

 

Az albérletek Budapesten nem merülnek ki a társasházakban, hanem házak is szép számmal megtalálhatóak az ajánlatok között. Ezek az albérlet árak Budapest kerületeiben kétségkívül magasabbak, hiszen gyakran igényesen kialakított kert és nagy alapterület is társul hozzájuk. A tapasztalatok szerint a kiadó ház Budapest területén főként a családosok körében kedvelt. Ha kategorizálni szeretnénk az érintett társadalmi csoportot, akkor főként azok döntenek a házak mellett albérlet céljából, akik anyagilag megengedhetik maguknak ezt a megoldást, viszont nem terveznek egy életen keresztül a fővárosban élni. Az albérlet árak ugyanis gyakran már megegyeznek egy hitel törlesztésének összegével. Ugyanakkor azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a hitelintézetek gyakran olyan követelményeket támasztanak az önerővel kapcsolatban, ami miatt sokan egyelőre inkább a budapesti albérletek mellett döntenek.

 

Frissen összeköltözött párok, felsőoktatásban résztvevő hallgatók fővárosi munkahellyel, vagy időszakosan Budapestre költözők körében egyaránt népszerűbb a kiadó ház Budapest kedvelt kerületeiben is. 

 

Nem mindegy a helyszín!

 

Ha sorra vennénk azokat a szempontokat, amelyek kiemelt jelentőséggel bírnak albérletválasztáskor, akkor az ingatlan elhelyezkedése biztosan vezető helyet foglalna el.

A legtöbben igyekeznek a budapesti albérletek közül úgy letenni a voksot egyik vagy másik mellett, hogy az lehetőség szerint közel helyezkedjen el az oktatási intézményhez, a munkahelyhez, a mindennapi tevékenység helyszínéhez.

Természetesen nem mindegy az sem, hogy milyen bevásárlási lehetőségek állnak rendelkezésre a környékben. Ez főként akkor lényeges, ha tömegközlekedéssel juthat el az ember az úti céljához. Bár a saját autó sem garancia arra, hogy kényelmes a közlekedés, főleg aktuálisan, amikor a parkolási díjak ideiglenes eltörlésével a parkolóhely találása tulajdonképpen lehetetlen küldetés a belvárosban.

 

Albérlet árak Budapest: érdemes a drágábbat választani!

 

Mi indokolhatja azt, hogy két különböző árkategóriás kiadó ingatlan közül a drágábbat válassza?

Ebben nemcsak a már felsorolt tényezők játszanak szerepet, hanem az egyéb nem elhanyagolható feltételek is. Ha albérletről van szó, akkor a kiszámíthatóság, a megfelelő szerződés kínálta jogbiztonság rendkívül fontos. Ugyan magánszemélytől is bérelhet korrekt feltételekkel, de ha biztosra akar menni, akkor érdemes lehet kifejezetten kiadó budapesti albérletekkel foglalkozó cég mellett letennie a voksot. Ennek természetesen megvan a maga költsége, de ugyanakkor a biztonság és a szerződéses jogi háttér mindenképpen előnynek számítanak. Nem rakhatja ki a tulajdonos egyik hétről a másikra és a nyugodt életkörülmények is biztosítottak. Senki nem szeretné, ha a tulajdonos napi rendszerességgel látogató lenne és a budapesti albérletek rejtett hibáit sem akkor kívánja az ember felfedezni, amikor már beköltözött.

 

Az albérlet árak Budapest területén is jelentősen csökkentek az elmúlt évben, de még így is megfontolandó, hogy a legolcsóbb megoldások között keresgéljen vagy inkább a megbízhatóságot és a korrekt feltételeket válassza. A tapasztalatok az utóbbiak mellett szólnak.